Dieta Wątrobowa
W każdym wieku nasz układ pokarmowy może dać znać, że nie traktujemy go zbyt dobrze.
Choroby wątroby takie jak stłuszczenie, zapalenie, zwłóknienie czy marskość wątroby jak również inne schorzenia układu pokarmowego takie jak choroby trzustki, jelita grubego, pęcherzyka i dróg żółciowych są bardzo często spotykane u seniorów. Zastosowanie diety wątrobowej i ścisłe trzymanie się jej wytycznych może bardzo poprawić komfort życia pacjenta jak również wydłużyć jego życie.
Najważniejsze zasady diety wątrobowej
1. posiłki spożywaj w małych porcjach, żeby nie obciążać wątroby
2. podziel posiłki na 5-7 porcji w ciągu dnia
3. wszystkie warzywa i owoce gotuj (najlepiej na parze) i dobrze rozdrobnij
4. zupy gotuj na wywarach warzywnych, a nie mięsnych, które są zdecydowanie trudniejsze do strawienia przez nasz układ pokarmowy
5. zabronione jest smażenie i pieczenie w tłuszczu mięs czy warzywach
6. unikaj ostrych przyprawa przy przygotowywaniu posiłków
7. ogranicz tłuszcze i sól
8. wypijaj codziennie co najmniej 2 litry płynów
9. zrezygnuj z kawy i alkoholu
10. ostatni posiłek zjedz 2-3 godziny przed snem
11. pamiętaj o aktywności fizycznej np. codzienny spacer i niech wymówką nie będzie brzydka pogoda
Przykładowy jadłospis na cały tydzień
Poniedziałek:
ŚNIADANIE płatki kukurydziane z chudym mlekiem, jogurt naturalny, obrane jabłko, herbata z cytryną
DRUGIE ŚNIADANIE sałatka owocowa z brzoskwiń, truskawek i jabłek, herbata owocowa
OBIAD krupnik z ryżem, chuda cielęcina duszona z marchewką i buraczkami, ryż, sok owocowy
PODWIECZOREK krakersy, biszkopty, mleko niskotłuszczowe
KOLACJA sałatka z drobno pokrojonych warzyw z koperkiem i odrobiną oleju słonecznikowego, chleb pszenny, galaretka owocowa, herbata ziołowa
Wtorek:
ŚNIADANIE jajecznica z białek kurzych ze szczypiorkiem, pieczywo razowe z niewielką ilością masła, herbata owocowa
DRUGIE ŚNIADANIE chudy twaróg z niskotłuszczowym jogurtem i truskawkami, krakersy
OBIAD zupa pomidorowa bez śmietany z makaronem, polędwica duszona z marchewką, kasza jęczmienna, kompot truskawkowy
PODWIECZOREK suszone morele, biszkopty, sok pomarańczowy
KOLACJA zupa owocowa z chudym mlekiem i makaronem, nektarynka, herbata z miodem
Środa:
ŚNIADANIE omlet z ubitej piany z koperkiem, chleb razowy z masłem, mleko niskotłuszczowe
DRUGIE ŚNIADANIE nektarynka i jabłko (obrane), truskawki
OBIAD zupa jarzynowa z lanym ciastem, pulpety z cielęciny, buraki z jabłkami w zawiesinie, gotowany makaron, nektarynka, herbata z miodem
PODWIECZOREK budyń waniliowy, piernik
KOLACJA pierogi leniwe, marchew utarta z jabłkiem z dodatkiem soku z cytryny, herbata z miodem
Czwartek:
ŚNIADANIE gotowane jajko na miękko, chleb razowy, płatki owsiane na chudym mleku, woda mineralna
DRUGIE ŚNIADANIE sałatka warzywna z octem winnym, pieczywo pszenne
OBIAD zupa pomidorowa z makaronem, pierś z kurczaka grillowana w folii, duszona marchew, ryż, tarty seler, kompot owocowy
PODWIECZOREK koktajl owocowy z chudym mlekiem, herbata owocowa
KOLACJA chleb razowy z masłem, chudą wędliną, twarożek, niskotłuszczowe mleko
Piątek:
ŚNIADANIE: manna na mleku, pieczywo pszenne z masłem i chudym twarogiem, świeża pomarańcza, słaba kawa
DRUGIE ŚNIADANIE bułka razowa, chudy ser, pomarańcza
OBIAD zupa jarzynowa, ziemniaki w mundurkach, ryba sola w folii, sałata zielona polana kefirem, herbata ziołowa
PODWIECZOREK galaretka owocowa, jabłko pieczone, krakersy
KOLACJA chudy kurczak w galarecie, pieczywo chrupkie, chudy ser, pomidor, kawa zbożowa z chudym mlekiem
Sobota:
ŚNIADANIE chleb razowy z marmoladą, twarożek, płatki kukurydziane na chudym mleku, słaba kawa
DRUGIE ŚNIADANIE galaretka, obrane jabłko, sok z pomarańczy
OBIAD zupa kalafiorowa, chuda pieczeń (nie za ciepła), surówka z selerów i jabłek, ryż, obrany ogórek, galaretka owocowa, kompot owocowy
PODWIECZOREK brzoskwinie, biszkopty
KOLACJA bułka pszenna, chuda wędlina i ser, pomidor, utarta marchewka z sokiem z cytryny i cynamonem, sok grejpfrutowy
Niedziela:
ŚNIADANIE musli owocowe, pieczywo razowe z masłem i chudą szynką, sok pomidorowy
DRUGIE ŚNIADANIE jogurt niskotłuszczowy, sucharki, napój owocowy
OBIAD chudy rosół, pstrąg duszony na parze, pomidory, ziemniaki puree z koperkiem, potarta marchewka, kompot jabłkowy
PODWIECZOREK kefir, piernik
KOLACJA pieczywo pszenne, chudy ser, pomidor, herbata z cytryną