Ogólna Dieta dla Seniora
Z upływem lat nasz organizm zaczyna inaczej funkcjonować. Patrząc na układ pokarmowy i układ krążenia to tutaj seniorzy najczęściej borykają się z problemami niestrawności, niedożywieniem, pojawia się miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze, obniża się również odporność. Duże zmiany zachodzą również w układzie kostnym gdzie niedobory czy nieprawidłowe działanie gospodarki wapienno-fosforowej często prowadzi do osteoporozy. I właśnie dla zmniejszenia ryzyka występowania tych wszystkich chorób czy dolegliwości niezbędna jest prawidłowa dieta oraz przestrzeganie kilku bardzo ważnych zasad.
Dlaczego Seniorzy nie lubią diet?
Robienie zakupów, przygotowywanie posiłków według wytyczonych zasad czy pilnowanie gramatury czy kaloryczności posiłków jest dla wielu Seniorów trudne, a dodatkowe osłabienie zmysłu smaku czy powonienia zdecydowanie zmniejsza ich apetyt. Najczęściej osoby samotne, mające poczucie odrzucenia i wyizolowania ze społeczeństwa zaniedbują swoje otoczenie i odżywianie. Diety najczęściej narzucają spożywanie produktów twardych np. owoce, zawierających ziarna i orzechy np. pieczywo pełnoziarniste, a braki w uzębieniu czy inne dolegliwości eliminują możliwość spożywania takich posiłków.
Główne błędy żywieniowe Seniorów to:
1. Za dużo soli, cukru, tłustych mięs i wędlin
2. Za mało owoców, warzyw, ryb, nabiału, produktów zbożowych oraz wody
3. Omijanie głównych posiłków co prowadzi do spożywania np. tylko 2 posiłków dziennie
4. Monotonne i mało wartościowe jedzenie
5. Pojadanie między posiłkami
Pilnuj tych zasad żywieniowych, a Twój organizm zacznie działać sprawniej:
1. Każdego dnia spożywaj 4 do 5 posiłków w odstępach co 3 godziny
2. Pilnuj regularności pór posiłków
3. Dobierz dietę odpowiednią do swojego stanu zdrowia najlepiej pod okiem dietetyka
4. Bądź aktywnym seniorem i regularnie ruszaj się na świeżym powietrzu, może to być np. spacer
5. Pamiętaj o owocach i warzywach w swojej diecie, najlepiej spożywaj świeże i surowe
6. Pamiętaj o mleku i przetworach mlecznych, które możesz mieszać np. z owocami (koktajl z kefiru i truskawek) czy warzywami (twarożek z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem)
7. Pij 7-8 szklanek wody i płynów dziennie