Na początku należy koniecznie podkreślić, że nie ma jednej skutecznej diety, która szybko i skutecznie obniży poziom cholesterolu „złego” w organizmie.
Sam cholesterol jest uważany za główną przyczynę np. „zapalenia” żył czy prowadzi do choroby miażdżycowej.
Tak naprawdę to wzrost poziomu cholesterolu we krwi ma związek z procesami zapalnymi jakie toczącą się w organizmie, powodując uszkodzenie naczyń krwionośnych. Gromadzenie się w nich cholesterolu w postaci lipoprotein o małej gęstości ma za zadanie w ogromnym uproszczeniu zasklepić uszkodzenia wywołane stanem zapalnym, co w konsekwencji rzeczywiście skutkuje gromadzeniem się blaszki miażdżycowej, a w konsekwencji może doprowadzić do poważniejszych chorób. Zaznaczyć należy, że rozwój blaszki miażdżycowej jest wywołany nie samym wzrostem poziomu cholesterolu we krwi, ale głównie z powodu np. palenia papierosów, stresu, wysokiego poziomu żelaza we krwi, zakażeń czy nadmiernego spożywania kwasów tłuszczowych trans czy rafinowanych węglowodanów, brak aktywności fizycznej. Zatem samo ograniczenie ilości cholesterolu w przyjmowanych pokarmach w żaden sposób nie prowadzi do zmniejszenia jego ilości we krwi.
Odpowiednio dobrana i przestrzegana Dieta na obniżenie poziomu cholesterolu pomoże w walce z chorobami układu krążenia.
Jakich zasad powinieneś przestrzegać, aby dieta na obniżenie Cholesterolu była efektywna ?
unikaj produktów przetworzonych
wybieraj do swoich potraw naturalne składniki
samodzielnie przygotowuj posiłki
spożywaj posiłki bogate w błonnik pokarmowy, warzywa, owoce, pełnoziarniste przetwory
ogranicz dania gotowe, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne niskiej jakości, słodzone napoje i soki
nie jedz twardych margaryn i produktów zawierających utwardzone oleje roślinne
Produkty wskazane, ograniczone i przeciwwskazane w diecie na obniżenie „złego” cholesterolu
Warzywa
ZALECANE: wszystkie
OGRANICZONE: brak ograniczeń
PRZECIWWSKAZANE: brak przeciwwskazań
Owoce
ZALECANE: wszystkie, szczególnie bogate w pektyny: jabłka, czarne porzeczki, winogrona, owoce cytrusowe
OGRANICZONE: brak ograniczeń
PRZECIWWSKAZANE: Owoce kandyzowane, w syropach cukrowych
Produkty zbożowe
ZALECANE: Pełnoziarniste pieczywo, makarony, grube kasze, płatki zbożowe: owsiane, żytnie
OGRANICZONE: Biały makaron, drobne kasze
PRZECIWWSKAZANE: Białe pieczywo, gotowe mieszanki musli, crunchy, słodkie płatki śniadaniowe
Jaja i nabiał
ZALECANE: Jajka, twarogi, serki wiejskie, jogurty, kefiry, maślanki naturalne
OGRANICZONE: Sery żółte, feta, mozzarella, sery pleśniowe
PRZECIWWSKAZANE:: Serki topione, słodzone jogurty, kefiry, maślanki
Tłuszcze
ZALECANE: Oleje rybie, tłuszcze roślinne
OGRANICZONE: Tłuszcze zwierzęce, masło, smalec
PRZECIWWSKAZANE: Utwardzone oleje roślinne, margaryny twarde
Mięso i przetwory mięsne, ryby
ZALECANE: Wszelkie ryby, szczególnie tłuste ryby morskie, kurczak, indyk, królik
OGRANICZONE: Wołowina, wieprzowina
PRZECIWWSKAZANE: przetwory mięsne niskiej jakości, z dodatkiem polifosforanów, azotynów itp., większość konserw, parówek, pasztetów
Nasiona roślin strączkowych
ZALECANE: Wszystkie
OGRANICZONE: Brak ograniczeń
PRZECIWWSKAZANE: Brak przeciwwskazań
Słodycze
ZALECANE: Niezalecane
OGRANICZONE: Przygotowane samodzielnie, z niewielkim udziałem cukru
PRZECIWWSKAZANE: Gotowe sklepowe słodycze, pączki, drożdżówki, ciasta z udziałem utwardzonych olejów roślinnych
Przykładowy jadłospis czyli Dieta na obniżenie Cholesterolu
Dzień 1:
ŚNIADANIE Omlet z 3 jajek i 1 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki masła orzechowego oraz wiórki kokosowe i pół banana
DRUGIE ŚNIADANIE Warzywa pokrojone w słupki maczane w hummusie
OBIAD Kasza pęczak, gulasz z szynki wieprzowej z papryką, cukinią i pomidorami
KOLACJA Pasta z makreli z razowym pieczywem, surówka z kiszonej kapusty
Dzień 2:
ŚNIADANIE Płatki owsiane z orzechami włoskimi i tarte jabłko
DRUGIE ŚNIADANIE Kanapki z chleba graham z margaryną ze sterolami roślinnymi, serkiem twarogowym i cykorią
OBIAD Kurczak pieczony, pieczone frytki z batatów, sałatka: garść sałat , pomidor, papryka, prażone pestki słonecznika i oliwa z oliwek
KOLACJA Zupa krem z marchewki i dyni doprawiona imbirem, mozzarellą i prażonymi pestkami dyni do posypania
Dzień 3:
ŚNIADANIE Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z margaryną ze sterolami roślinnymi i kawałkiem pieczonej piersi indyka, sałatka: garść szpinaku, pomidor, ogórek, papryka i oliwa z oliwek
DRUGIE ŚNIADANIE 2 jabłka, garść orzechów włoskich
OBIAD Łosoś pieczony z cytryną i koperkiem, mizeria i pieczone ziemniaki w mundurkach
KOLACJA Sałatka z ciecierzycy, ogórka zielonego, czerwonej cebuli , pomidorów suszonych i sera feta
SMACZNEGO
Commenti